Scurte clarificări cu privire la situaţia de evacuare a Antenei 3

Sursa foto: antifrauda.ro

Ieri, 15.02.2016, la sediul Antenei 3 s-au prezentat agenţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru a le înmâna reprezentanţilor Antenei 3 o notificare prin care li se aduce la cunoştinţă că într-un termen de 5 zile vor trebui să elibereze sediul respectiv, urmând deci a fi evacuaţi. Ca urmare a acestei notificări, s-au adus în discuţie o serie de argumente legate de această mişcare abuzivă a statului. Printre cele mai uzitate au fost:

1.Lipsa temeiurilor pentru această evacuare

2.Termenul acordat de către ANAF este mult prea scurt

3.Încălcarea art. 30 alin. (4) din Constituţia României cu privire la suprimarea publicaţiilor

 

Deşi au fost deosebit de şocaţi de această “mişcare abuzivă” a statului, lucrurile erau foarte clare tocmai din 2014. Dar, să ne reamintim ce a fost şi cum a fost.

Pe data de 8 august 2014, se finaliza dosarul intitulat de jurnalişti “telepatia”, în care inculpatul principal era chiar şeful trustului Intact, Dan Voiculescu. Ca urmare a condamnării acestuia la 10 ani de închisoare, instanţa a dispus şi trecerea imobilului în care Antena 3 îşi desfăşura activitatea, în proprietatea statului, ca mod de recuperare a prejudiciului creat de Dan Voiculescu.

 

Extras din hotararea data de catre Curtea de Apel Bucuresti :

“Curtea de Apel București a dispus totodată confiscarea mai multor proprietăți, terenuri și imobile aparținând lui Dan Voiculescu, ‘care vor trece în patrimoniul statului libere de orice sarcini’.

Este vorba de ‘imobilul teren intravilan în suprafață de 29.220,03 metri pătrați, situat în București, sector 1, strada Gârlei nr.1D și a construcțiilor aferente’, precum și a altor două și a construcțiilor aferente acestora, în suprafață de 4.457 de mp și respectiv de 3.000 de mp, ambele situate în București, sector 1, strada Gârlei, nr. 1B.

Instanța a dispus, pentru toate proprietățile menționate, menținerea măsurilor asigurătorii dispuse prin încheierea de ședință din data de 01.07.2014.

Judecătorii au mai dispus confiscarea imobilului situat în șoseaua București — Ploiești, nr. 25 — 27, sector 1, compus din teren în suprafață de 4184,41 mp și construcție de 3.140 mp edificată pe o suprafață construită la sol de 1986,25 mp, care vor trece în patrimoniul statului liber de orice sarcini.”

Sursa: Agerpres.ro

 

Se poate vedea clar din hotărârea instanţei, că ceea ce se petrece în prezent, nu este decât efectul hotărârii date tocmai din 2014, aproape de acum 2 ani de zile. Deci nu este nimic intempestiv sau abuziv în ceea ce priveşte originea acestei acţiuni făcute de ANAF.

 

Cu privire la cel de-al doilea punct, foarte des menţionat de către reprezentaţii Antenei 3, a fost termenul de 5 zile pentru a evacua sediul.

În notificarea pe care cei de la Antena 3 au primit-o, s-a stipulat că aceştia trebuie să evacueze sediul în care îşi desfăşoare activitatea într-un termen de 5 zile, de la data comunicării acestei notificări. Termenul nu este nici aleatoriu şi nici stabilit după dorinţa Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală, ci este un termen stipulat în noul Cod de Procedura Civilă. Astfel, potrivit art. 1038 noul Cod de Procedura Civilă “Atunci când proprietarul unui imobil doreşte să îl evacueze pe ocupantul acestuia, după ce dreptul de a ocupa imobilul a încetat, proprietarul va notifica în scris ocupantul, punându-i în vedere să elibereze imobilul pe care îl ocupă fără niciun drept, în termen de 5 zile de la comunicarea notificării.”

 

Astfel, argumentul că termenul este prea scurt nu poate fi avut în vedere, întrucât, la fel cum menţionam la punctul 1, aceştia cunoaşteam situaţia lor încă din august 2014. Iar în al doilea rând, o derogare pentru Antena 3, ar însemna o ştirbire a egalităţii în faţa legii. Nu se poate ca pentru unii să existe un termen mai mare, din cauza a prea multor kilometri de cablu de mutat, iar pentru alţii (gen familii nevoiaşe care se află în aceeaşi situaţie) să existe termenul normal. Legiuitorul a avut în vedere un termen ce se aplică la fel, pentru toată lumea.

 

3.Un alt argument al celor de la Antena 3 a fost art. 30 din Constituţia României. S-a avut în vedere aici în special alin. (4) care prevede că “(4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.” Un asemenea articol a fost prevăzut de legiuitor pentru a garanta o expimare liberă din partea jurnaliştilor, asupra căreia să nu se poată interveni ulterior printr-o eventuală suprimare a publicaţiilor, din cauza apariţiei deranjurilor făcute de presă. Dar, este cât se poate de clar, că o punere în executare a hotărârii date de către o instanţa din România, nu poate fi considerată o încălcare a art. 30 din Constituţia României. De asemenea, prin punerea în executare a hotărârii şi implicit evacuarea reprezentanţilor Antenei 3 din sediul deţinut de către stat, nu se suprimă publicaţia formată din întregul trust Intact. Nu li se opreşte emisia şi nu li se confisca echipamentele de transmisie. Având în vedere dezvoltarea tehnologiei actuale este posibil să transmiţi şi de pe un telefon mobil. Acesta este doar un exemplu pentru a se arăta că Antena 3 nu este suprimată, ci doar se pune în executare o hotărâre dată de către instanţele de judecată, o hotărâre din anul 2014.

 

Lamentările evident vor conţinuă. Se vor invoca argumente din ce în ce mai stupide, în special pentru a manipula persoane care au de regulă studii medii şi care au ajuns în situaţia în care nu mai au un filtru propriu pentru a verifica o informaţie. Sunt ca acei copii, cărora dacă le tot repeţi “eşti prost, eşti prost”, evident că vor creşte şi vor ajunge să creadă ei înşişi despre ei că sunt într-adevăr proşti.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s