Viol asupra unui minor ce si-a dat consimtamantul

X major vorbeste cu Y minor in varsta de 10 ani si ii propune sa se intalneasca in vederea desfasurarii de acte sexuale.. Dupa ce se intalnesc, X ii cere lui Y un sex oral, act cu care Y este de acord. Incadrare.

S-a pus in discutia existenta infractiunii act sexual cu minor prev. de art. 220 alin. (2) intrucat subiectul pasiv are sub 13 ani, in speta 10 ani, si a existat un consimtamant al acestuia.

Incadrarea este gresita intrucat, desi sunt indeplinite conditiile de varsta si al consimtamantului, Y nu are varsta necesara pentru a da un consimtamant valabil. Trebuie însă îndeplinită condiţia ca minorul să realizeze consecinţele faptelor sale pentru a putea exprima un consimţământ valabil, altfel fapta va fi considerată infracţiunea de viol prev. de art. 220 Noul Cod Penal. Astfel, în practica judiciară s-a stabilit că o vârstă de 10 sau 11 ani exclude ideea unei manifestări libere a voinţei părţii vătămate de a avea relaţii sexuale cu inculpatul.

Cu privire la dovedirea acestei conditii legate de consimtamantul nevalabil al minorului in varsta de 10 ani, I.C.C.J s-a pronuntat in mai multe spete, din care extragem din motivare :

Vârsta minorei la data săvârşirii faptei – 10 ani – exclude ideea unei manifestări libere a voinţei părţii vătămate de a avea relaţii sexuale cu inculpatul. ICCJ. Decizia nr. 1914/2009. Penal

În speţă, victima respectiv minora G.A.M. a avut vârsta de 11 ani, această împrejurarea fiind cunoscută de făptuitor, astfel că fapta constituie viol în formă agravată, iar nu infracţiunea de act sexual cu un minor prevăzută de art. 198 alin. (1) C. pen., deoarece victima în vârstă de 11 ani nu putea să-şi exprime liber voinţa şi să consimtă la actul sexual cu făptuitorul. ICCJ. Decizia nr. 542/2008. Penal

Se poate observa astfel din deciziile I.C.C.J ca varsta de 10 sau 11 ani (si implicit varste mai fragede de 10 ani) exclude ideea de manifestare a unui consimtamant valabil exprimat, intrucat minorul nu are reprezentarea exacta a ceea ce isi da consimtamantul si nu intelege cu adevarat ce implica acest fapt.

 

2 gânduri despre „Viol asupra unui minor ce si-a dat consimtamantul

  1. Bine dar daca o fata de 16 ani intretine relatii sexuale de buna voie cu un barbat de 25 de ani si ramane insarcinata ….insa parintii fetei nu sunt deacord ce masuri pot lua parintii impotriva acestuia ??? Va rogg am nevoie de raspuns urgentt !!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s