Rugaciunea unui judecator (aparuta in vechile “Pandecte”)

Rugaciunea unui judecator

(aparuta in vechile “Pandecte”)

“Doamne! Eu sunt unica fiinta pe lume careia Tu i-ai dat o particica din atotputernicia Ta: puterea de a-i condamna sau achita pe semenii mei.

In fata mea, persoanele se inclina; la cuvantul meu, ele alearga, la vorbele mele, ele asculta; poruncilor mele ele se supun; la sfaturile mele, ele se impaca, se despart sau isi parasesc bunurile lor.

La un semn al meu, usile inchisorilor se inchid in urma condamnatului sau se deschid pentru libertate. Sentinta mea poate schimba saracia in belsug si bogatia in mizerie. De hotararea mea depinde destinul multor vieti. Intelepti sau ignoranti, bogati sau saraci, barbati sau femei, cei care se vor naste, copiii, tinerii, nebunii si muribunzii, toti sunt supusi, de la nastere pana la moarte, legii pe care eu o reprezint si justitiei pe care eu o simbolizez.

Ce grea si terbila povara ai pus, Doamne, pe umerii mei!

Ajuta-ma, Doamne, ca eu sa fiu vrednic de aceasta inalta misiune, mandria sa nu ma cuprinda. Tentatia sa nu ma atraga. Onorurile sa nu ma incate si maririle desarte sa nu ma incurajeze.

Unge, Doamne, mainile mele; incununeaza fruntea mea, o Duh al meu, pentru ca sa fiu misterul dreptatii, pe care tu ai creat-o, pentru societatea oamenilor! Fa din toga mea o manta incorputibila.

Pana mea sa nu fie pumnalul care raneste, ci sageata care indica traiectoria legii, pe drumul justitiei!

Ajuta-ma, Doamne! Fa-ma sa fiu drept si hotarat, cinstit si curat, moderat si bland, deschis si umilit. Sa fiu necrutator fata de greseli, dar intelegotr cu cei care gresesc. Prieten al adevarului si ghid pentru cei ce-l cauta. Sa fiu cel ce aplica legea, dar inainte de toate, cel care o implineste. Nu-mi permite niciodata sa-mi spal mainile ca Pilat, in fata nevinovatiei si nici sa arunc ca Irod, pe umerii celui batjocorit, haina de rusine. Sa nu ma tem de Caesar, de imparat si nici de frica lui; sa intreb poporul: Barabbas sau Iisus?

Verdictul meu sa nu fie o anatema dureroasa, ci un mesaj care regenereaza, un cuvant care reconforteaza, lumina care clarifica, apa care spala, samanta care incolteste, floarea care tasneste din amaraciunea unei inimi umane. Sentinta mea sa poata aduce usurare celui mahnit si curaj celui persecutat. Ea sa sece lacrimile vaduvei si sa inceteze plansul orfanilor. Iar cand vor trece prin fata scaunului de judecata pe care eu sed, zdrenterosii, mizerabilii, demostenitii, fara credinta si fara nici o speranta in oameni, calcati in picioare, alungati, chinuiti, a caror gura saliveaza, fara a avea paine ca sa manance, a caror fata se spala cu lacirmi de durere, de umilinta si de dispret, ajuta-ma Doamene, sa alin foamea si sa astampar setea lor, dupa dreptate. Ajuta-ma, Doamne!

Cand momentele din viata mea vor fi umbrite, cand spini si palamida imi vor rani picioarele, cand rautatea oamenilor va fi mare, cand flacarile urii se vor aprinde si pumnul se va ridica sa loveasca, cand machiavelismul si inselaciunea se vor introduce in locul Binelui si vor rasturna lagile ratiunii, cand ispita va intuneca gandirea mea si va tulbura simturile mele, ajuta-ma, Doamne!

Cand ma voi framanta in nesiguranta, lumineaza-mi mintea; cand voi ezita sa iau o hotarare, insufleteste-ma! Cand voi fi descurajat, intaraste-ma, cand voi cadea, ridica-ma!

Si, in sfarsit, cand intr-o zi, voi muri, atunci, ca acuzat, va trebui sa apar in Augusta Ta fata, pentru ultima judecata, priveste cu mila spre mine.

 

Pronunta, Doamene, sentinta Ta!

Judeca-ma ca Dumnezeu!

Eu am judecat ca om.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s