Cum se invata eficient pentru sesiune ?!

Cuvantul „sesiune” macina cam orice student. Chiar si cei mai bine pregatiti, au unele emotii si temeri. Este si normal sa fie asa, este o presiune care oarecum stimuleaza la invatatura si la progres din punct de vedere intelectual.

Sesiunea trebuie tratata serios. Evident, asta pentru cine vrea si are si motive sa o trateze serios. Cativa pasi pentru o sesiune reusita.

1.Organizare. Faceti un plan la fiecare materie la care aveti examen. Practic, trebuie sa luati o carte, un curs, deschideti la cuprins si incepeti sa luati capitol cu capitol, scrieti si subcapitolele, asa veti avea parte de o organizare buna. Trebuie sa stiti foarte bine ce aveti de invatat si cat aveti de invatat. Trebuie sa va faceti din timp aceasta organizare ca sa stiti cat timp va trebuie pentru a va reaminti materia si eventual sa o invatati pe cea pe care nu o stiti. Incercati sa intelegeti cam 50 de pagini pe zi.

2.Pauza. Este foarte bine sa faceti pauze, de delectare. Faceti cam orice vreti voi sa faceti si nu puteti cand invatati. Aici fiecare stie ce trebuie sa faca

3.Faceti compromisuri. Acordati cat mai mult timp invatatului. Cu toate ca voi credeti ca invatati pe branci, nu e chiar asa. Daca vreti sa fiti cu sinceri cu adevarat cu voi, luati o foaie de hartie si cronometrati cam cat invatati. Opriti cronometrul chiar daca mergeti pana la baie sau bucatarie. La finalul zilei, trageti linie si vedeti cam cat ati invatat. S-ar putea sa fiti surprinsi ca aia „toata ziua” de invatat, e defapt vreo 3 ore maxim.

Sugestie de cronometru : http://www.timeanddate.com/stopwatch/

4.Faceti compromisuri si la materie. Focalizati-va pe ceea ce trebuie, lasati unele materii mai la coada. Nu toate examenele merita osteneala, lucrati eficient. Axati-va pe civil si penal, ca sa le stiti temeinic. Oricum, aici tine de fiecare in parte.

5.Scrieti pe foi. Pe foi mari, A4, caiete studentesti. Nu pe bilete de-alea mici, ca sa aveti vreo 100 de alea si sa para ca ati trecut prin materie multa. Faceti fise dupa care sa repetati. Puteti face fise dupa subcapitole si sa va fie usor sa asimilati materia.

6.Folositi stimulente dar nu in exces. Beti dimineata o cafea si atat. Nu beti cate 3-4 ca sa ziceti ca studiati intr-una. Beti una sa va treziti si mancati bine. Daca beti vreo 3-4 cafele nu o sa puteti dormi noaptea, cu toate ca o sa va fie somn dar nu o sa puteti adormi si uite asa se pierde o jumatate din ziua urmatoare (evident ca te ia somnu pe la amiaza).

7.Deschideti geamul. Mare, cat e el de mare. Scoateti capu afara si luati aer curat. Aveti nevoie de aer ca sa puteti asimila (fapt dovedit stiintific nu strig eu Evrika prin camera).

8.Nu stati noaptea la invatat. Stiu ca mereu suna fantastic „toata noaptea invatat”. Toata noaptea aia e defapt vreo 2-3 ore, in care 1 ora va plangeti cat va e de somn si va si intrebati da de ce nu retin!?!?!?!

9.Cititi si alte carti inafara de cele pentru examen. Suna absurd sa mai acorzi timp si pentru asa ceva, insa, cu cat cititi mai mult cu atat faceti mai mult exercitiul de a retine. Faptul ca citesti un roman, o fictiune ceva, la care nu esti nevoit sa retii detalii si articole, iti face capul sa lucrezi asa la…”relanti”.

10.Nu va mintiti singuri cu cat stiti!

 Later edit: Cam la un an dupa ce am scris acest articol, am trecut si eu pe aici ca sa vad cum se invata. Ce vreau sa spun e ca metodele raman aceleasi. Din ce am citit, cred ca merita sa insist mai mult la punctul 10 care mi se pare foarte important si cred ca e o realitate in ziua de azi printre multi studenti sau elevi. Referitor la cei ce doresc sa mearga la INM, luati facultatea ca un JOB, sa aveti in fiecare 8 ore de studiu intens.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s