Patrimoniul – curs introductiv anul II. Drept Civil – drepturi reale.

Patrimoniul

Cu toate ca e studiat un pic in anul I, in fiecare aproape fiecare curs de drept civil de drepturi reale (m-am uitat in cursul lui Corneliu Birsan si Gabriel Boroi) Patrimoniul este un capitol preliminar.

 

Patrimoniul, conform definitiei data de Codul Civil, art.31 Orice persoana fizica sau persoana juridica este titulara a unui patrimoniu care include toate drepturile si datoriile ce pot fi evaluate in bani si apartin acesteia. Se observa ca sunt excluse drepturile nepatrimoniale cum ar fi dreptul la viata sau onoare, insa, lezarea acestor drepturi nepatrimoniale da nastere unui drept de creanta persoanei lezate asupra celui care le-a lezat, iar prejudiciul se repara de obicei printr-o suma de bani.

 

Observam din notiunea de patrimoniu :

 

  • orice persoana fizica sau juridica are un patrimoniu
  • in patrimoniu se includ drepturi si datorii (obligatii)
  • evaluabile pecuniar (in bani)

 

Caracterele juridice ale patrimoniului

 

1.Patrimoniul este o universalitate juridica  – toate drepturile si obligatiile care alcatuiesc patrimoniul sunt privite in totalitatea lor, fara sa intereseze vreun drept sau obligatie anume, formand astfel un tot unitar.

 

2.Orice persoana are un patrimoniu – acest caracter este rezultat chiar si din definitia art 31. De mentionat aici ar fi si dobandirea unui patrimoniu, in special a drepturilor, inainte de nastere. Astfel, copilul nenascut, poate dobandi un patrimoniu chiar de la conceptiune, daca acesta se naste viu (nu trebuie sa fie si viabil, adica sa si traiasca dupa). Aceasta chestiune este importanta mai ales in cazul succesiunilor.

 

3.Patrimoniul este unic – fiecare persoana, fie juridica sau fizica, are un singur patrimoniu. Unii au un patrimoniu mai mare altii mai mic. Oricum ar fi, fiecare, are un singur patrimoniu. De exemplu si in momentul in care o persoana detine calitatea de asociat unic al unei societati comerciale cu raspundere limitata, persoana respectiva are tot un singur patrimoniu. In cadrul patrimoniului se va regasi si dreptul pe care il are la societatea respectiva, iar societatea respectiva are un patrimoniu distinct.[1]

 

4.Patrimoniul este divizibil – cu toate ca este unic cum am scris mai sus, a nu se face confuzie, el se poate diviza in mai multe grupe sau mase patrimoniale. De exemplu avem patrimoniul de afectatiune, patrimoniu in care se regasesc bunuri care sunt afectate exercitarii unei profesii autorizate, iar creditorii ale caror creante se nasc in legatura cu aceasta masa patrimoniala, vor trebui intai sa urmareasca bunurile acestea.

De asemeni, avem si fiducia care este operatiunea juridica prin care unul sau mai multi constituitori transfera drepturi reale, drepturi de creanta, garantii ori alte drepturi patrimoniale, prezente sau viitoare catre unul sau mai multi fiduciari, care le exercita cu un scop determinat, in folosul unuia sau mai multi beneficiari.

 

5.Patrimoniul este intransmisibil – in sensul ca o persoana nu poate sa isi transfere intregul patrimoniu. Intregul patrimoniu se poate transfera doar la deces in cazul persoanei fizice si la desfiintare in cazul persoanei juridice.

 

Astfel, caracterele patrimoniului sunt :

 

  • patrimoniul este o universalitate juridica
  • orice persoana (fizica sau juridica) are un patrimoniu
  • este unic
  • este divizibil
  • este intransmisibil

 

Patrimoniul constituie gajul general al creditorilor chirografari.

 

Art 2324. cel care este obligat personal raspunde cu toate bunurile sale mobile si imobile, prezente si viitoare. Ele servesc drept garantie comuna a creditorilor sai. La o prima citire, suna fantastic, dar in realitate nu e chiar asa.

Creditorii chirografari, sunt acei creditori care nu au o garantie reala, concreta daca am putea spune asa. Daca se ajunge pana la exectuarea silita, primii care vor lua ceva vor fi creditorii care au o garantie reala, o ipoteca sau ceva concret. Cum s-ar spune, creditorii chirografari vor lua ce mai ramane.

In cazul definitiei date de mai sus, debitorul, poate sa faca ce vrea cu patrimoniul sau, sa il miscsoreze, sa instraineze bunuri etc. Cu toate acestea el nu poate sau nu trebuie sa isi creeze singur o stare de insolvabilitate, daca se intampla asta, creditorii chirografarii au la indemana actiunea revocatorie sau paulina pentru a cere instantei declararea inopozabilitatii actelor juridice fata de el.


[1] Gabriel Boroi, Curs de drept civil. Drepturi reale principale  Editura Hamangiu 2013

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s