Constructie Europeana : Integrare economica : de la uniunea vamala la piata unica referat

Constructie europeana e o disciplina ce se studiaza la unile scoli de drept, in anul I, primul semestru. Eu am studiat-o la umk si mi-a placut foarte mult.  Aveti mai jos un referat, destul de sumar si sintetizat, cu privire la aspectele economice din cadrul uniunii europene.

 

 

 

 

 

 

Integrarea economică: de la uniunea vamală la piaţa unică

 

 

 

Murariu Andrei Sebastian

Constructie Europeana

 

 

Integrarea economică: de la uniunea vamală la piaţa unică

 

            Uniunea Europeana s-a infiintat pentru prima oara, intr-o formula mult mai mica decat cea de astazi, la data de 9 mai 1950 cand Robert Schuman a propus dupa dezastrele cauzat de cel de-al doilea razboi mondial, sa se infiinteze o comunitate care sa asigure pacea intre popoarele invingatoare si invinse. Astfel, ia fiinta Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, pe scurt, CECO. Tarile fondatoare ale acestei comunitati au fost Belgia, Olanda, Luxembourg (pe scurt Benelux) Germania, Franta si Italia.

In 1957, comunitatea se extinde si se transforma in Comunitatea Economica Europeana, prin Tratatul de la Roma. Ce e de retinut aici este ca piata CEE se mareste, gama de produse se mareste si ea, iar mai important, pentru economia acestei comunitati, taxele vamale intre cele 6 state fondatoare se elimina. Usor, usor mai multe tari in mai multe valuri de expansiune adera la Comunitate, printre care Grecia in 1981, ulterior Spania si Portugalia in 1986 iar valul continua pana cand in 1991 se transforma in Uniunea Europeana avand in prezent 27 de state membre.

Evident in decursul a 63 de ani de existenta s-au petrecut multe schimbari si evenimente care merita mentionate si despre care s-ar putea scrie carti si tratate. Noi astazi insa, vom aborda problema economica, cu piata unica si moneda euro si cum Uniunea Europeana reuseste sa castige la capitolul economie in cadrul continentului.

Spuneam in preambulul acestei lucrari, ca Robert Schuman nu a avut in vedere planul economic prioritar. Se dorea intai si intai o comunitate in care sa nu mai existe dezastre si tragedii de dupa razboi, in care votul sa fie arma cea mai periculoasa si nu gloantele. Victor Hugo, a dat un citat deosebit de frumos cu inca 100 de ani inainte ca UE sa se infiinteze si anume “Va veni o zi cand toate natiunile continentului, fara a pierde calitatile lor distincte sau glorioasele lor individualitati, vor fuziona intr-o unitate superioara formand astfel fraternitatea europeana. Va veni o zi cand nu vor mai exista alte campuri de batalie decat cele ale pietelor deschise ideilor. Va veni o zi cand gloantele si bombele vor fi inlocuite de voturi.”

 

La ce se refera exact piata unica ? Piata unica a fost gandita ca fiind un mod de crestere a economiei si a traiului de viata. Practic, intre statele membre s-au eliminat treptat restrictiile comerciale. Daca uniunea vamala inseamna eliminarea taxelor intre statele membre si fixarea unor tarife externe comune. Se incerca o instituire a pietei unice pana la sfarsitul anului 1992 prin punere in aplicare a unui program legislativ care presupunea adoptarea a sute de directive si regulamente.

Din 1980 si pana in 1982, datorita revolutiei iraniene care a inceput in 1979 pretul petrolului a avut o crestere uriasa. De asemenea, exporturile iraniene de petrol impuse de noul regim erau insuficiente si neregulate pentru a sustine nevoia de consum ale lumii industrializate. Aceasta criza a petrolului duce la scadere a increderii in Comunitatea Economica Europeana. Totusi, in 1985 Jaques Delors prezinta Cartea alba privind realizarea pietei unice europene pana la 1 ianuarie 1993, se incerca sa se elimine parezele de orice natura care existau in domeniul comertului. In 1999 asistam probabil la cea mai mare realizare a Uniunii Europene si anume creearea monedei unice EURO. Intial a fost un fel de moneda virtuala pentru tranzactii finaciare care nu erau cash si abia ulterior, in 2002 se tiparesc bacnote si se fac primele monede euro. Se creeaza astfel zona euro din 12 state care adera la aceasta zona si se incepe o concurenta intre dolar, moneda americana si euro moneda europeana.

Uniunea Europeana a incercat sa intre intr-o varietate de domenii precum domenii economice, sociale, tehnologice etc. Toate acestea pentru a o clasa pe primul loc in domeniul economiei.

Politica de solidaritate a fost un pilon deosebit de important in aceasta Comunitate Europeana. Ce inseamna asta mai exact? Politica de solidaritate sau politicile de coeziune sunt modul prin care Uniunea Europeana a incercat sa dezvolte piata unica si sa corecteze eventuale dezechilibe economice, venind in sprijinul sectoarelor care au probleme.

Politica regionala a UE a fost gandita, ca statele bogate sa transfere si sa ajute statele sarace. Se incearca astfel o crestere a economiilor statelor sarace printr-o investitie care sa le readuca la viata domeniile care stagneaza sau nu produc indeajuns pentru a tine pasul cu economia europeana. Se incearca creearea de locuri de munca, modernizarea agriculturii etc.

In cadrul domeniului agriculturii s-a creat o politica speciala si anume Politica agricola comuna PAC, care viza modernizarea agriculturii, stabilizarea pietei, asigurarea unui trai echitabil pentru populatia agricola, fiermerii sa aiba piata de desfacere si sa aiba un pret stabilit pentru productia lor etc. Fondul destinat acesti politici se numete Fondul European de Orientare si Garantare Agricola FEOGA.

E interesant sa aflam si de unde are Uniunea Europeana bani pentru a sustine aceste politici. Anual, bugetul UE este in jur de 120 de miliarde de euro, iar acesti bani nu vin din alta parte decat de la statele membre UE, care transfera din banii lor catre UE un procent din banii lor in functie de gradul de dezvoltare economica. Mai vin bani si din taxe vamale provenite de la produsele importante din afara zonei UE si din TVA. Bugetul e stabilit de Comisia Europeana si trebuie sa primeasca acordul Parlamentul European dupa ce a primit in unanimitate voturile statelor membre.

Vorbeam mai sus de pareze. La aceste schimburi comerciale se gaseau bariere fizice. De exemplu, bariera fizica avem momentele cand frontiere se faceau acele controale rigurioase atat de persoane cat si de produse si asta dura lua foarte mult timp, iar daca suntem la capitolul economie spunem “Time is Money”. Se elimina aceste controale, insa tot in aceasta perioada, in 1985 se face Acordul Schengen, semnat de 12 state prin care se viza o cooperare politieneasca in vederea eliminarii controlelor de persoane la vama.

Cum sustine UE piata unica ? In primul rand UE sustine piata unica prin trasnport. Practic, UE vizeaza cat mai mult o libertate de prestare a seriviciilor in domeniul transporturilor terestre. Vrea sa existe un acces liber pe piata de trasnporturi pentru a permite transportatorilor nerezidenti sa intre pe piata nationala si sa isi vanda produsele in statele membre UE.

Legat de acest aspect economic, UE a introdus si o politica comuna in domeniul concurentei. Practic, UE incearca sa evite orice fel de escrocherie pe care o companie o poate face. Este ajutata de organele ei aici, in special de Curtea de Justitie si vor amenda orice companie care incearca vreo manerva de acest fel.

Daca UE a inlaturat orice fel de bariera si a permis atat oamenilor cat si produselor sa treaca granita statelor membre UE fara a mai fi oprite si verificate, UE a creat o politica a protectiei consumatorilor, astfel orice cetatean european poate face cumparaturi in siguranta in toate statele membre. Produsele fiind analizate si supuse unor teste riguroase pentru a le vedea calitatea.

Multe dintre statele membre deja au adoptat moneda unica a Uniunii Europene si anume Euro. In 1999, 15 state membre adoptau aceasta moneda. Acum poate ca mai multe tari ar vrea sa treaca la Euro insa sunt niste criterii de acceptare. Criteriile de acceptare sunt trei la numar si sunt urmatoarele :

  • rata inflatiei nu poate depasi cu mai mult de 1.5% ratele medii de inflatie ale celor trei state membre cu cea mai scazuta rata de inflatie
  • rata dobanzilor nu poate varia cu mai mult de 2% in raport cu ratele dobanzilor medii ale celor trei state membre cu cea mai scazuta rata de inflatie
  • deficitul bugetar national sa fie sub 3% din PNB

Iar legat de aceste criterii am putea mentiona aici Pactul de Stabilitate si de Crestere din iunie 1997, care nu facea nimic altceva decat sa permita existenta unui angajament luat de state ca vor putea face fata cerintelor bugetare la care se implica in zona euro, altfel vor fi sanctionate.

UE este o forta economica uimitoare insa este o forta economica doar luata ca un tot unitar. Niciun stat din Uniunea Europeana nu ar putea face fata singur in fata dimensiunii comerciale de la ora actuala.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s