Bunurile – Clasificare si Explicatii

Bunurile

 

Notiunea de bun,> se poate folosi in doua sensuri. Astfel, avem un sens restrans cand prin bunuri intelegem toate lucrurile asupra carora pot exista drepturi patrimoniale. Iar in celalat sens, sensul larg se desemneaza atat lucrurile cat si drepturile privitoare la acestea.

Totusi, NCC ne da un o definitie prin art. 535 „sunt bunurile, corporale sau incorporale, care constituie obiectului unui drept patrimonial.”

Patrimoniu – totalitatea drepturilor si obligatiilor care apartin unei persoane fizice sau juridice.

 • latura activa – formata din drepturi
 • latura pasiva – formata din obligatii
  • daca patrimoniul are mai multe drepturi decat obligatii, este un patrimoniu excedentar
  • daca patrimoniul are mai multe obligatii decat drepturi, este un patrimnoiu deficitar

 

Clasificarea bunurilor

1.Bunuri imobile si mobile

Este una dintre cele mai importante clasificari care exista, invati bine aceasta clasificare pentru ca va veti lovi de ea tot timpul. Aceasta clasificare se face in functie de natura bunurilor si de calificarea data de lege

1.1.Bunuri imobile :

 • sunt bunuri imobile prin natura lor – terenuri, izvoare, plantatii prinse in radacini, orice fixat in pamant cu caracter permanent. Pentru definitie completa aplelati la art 537. din NCC.
 • sunt bunuri imobile prin destinatie acele bunri care prin natura lor sunt lucruri mobiel insa data fiind destinatia lor stabilita de proprietar, legea le considera imobile. Pentru definitie completa puteti consulta art 538. din NCC.
 • sunt bunuri imobile prin determinarea legii acele drepturi reale imobiliare precum si actiunile in justitie care au ca scop valorificarea unui drept real asupra unui lucru imobil.

1.2.Bunurle mobile :

 • sunt bunuri mobile prin natura lor acele lucruri pe care legea nu le considerea imobile (includem si undele electromagnetice , precum si energia), pentru definitia completa puteti consulta art.539. din NCC.
 • bunuri mobile prin anticipatie reprezinta bogatiile ale solulului si subsolului, fructele neculse, plantatiile si constructiile cuprinse in sol devin mobile prin anticipatie atunci cand prin vointa partilor sunt privite in natura lor indiviiduala, in vederea detasarii lor. Vezi art 540. NCC pentru eventuale clarificari.
 • bunri mobile prin determinarea legii sunt acele drepturi reale asupra unui bun mobil; toate drepturile de creanta; drepturi intelectuale; drepturile in justitie referitoare la un drept mobiliar.

Aceasta clasificare prezinta importanta dotorita regimului juridic dificerit aplicat celor doua categorii. Astfel

 1. Pentru bunurile  imobile posesia poate duce la uzucapiune (un mod de dobandire al proprietatii printr-o posesie indelungata vezi art. 930 NCC). pentru bunurile mobilie posesia exprima o prezumtie a titlului de proprietate, sau poate duce la uzucapiune.
 2. Publicitatea imobiliara se face pentru bunurile imobile prin intermediul Cartii Funciare.
 3. Instrainarea anumitor drepturi este supusa unor cerinte mai riguroase.
 4. Executarea silita de difera de la un bun imobil sau mobil.

2.Bunuri aflate in circuitul civil si bunuri scoase din circuitul civil.

Bunurile aflate in circuitul civil sunt bunurile care circula in mod liber, fara restrictii, de genul bani, alimente etc.

Bunurile cu regim special de circulatie, sunt acele bunuri care circula in circuitul civila insa cu anumite conditii (obiecte de cult, arme etc)

Bunurile scose din circuitul civil sunt acele bunuri care nu pot fi dobandite si intrainate sau inalienabile (bunuri din proprietatea publica, plaje marea, spatiu aerian, aerul,)

Importanta acestei clasificari consta in apercierea valabilitatii actelor.

3.Bunuri fungibile si bunuri nefungibile Se refera la bunurile care poti sau nu inlocuite.

3.1.Bunurile fungibile sunt acele bunuri determinate dupa numar, masura sau greutate, astfel incat pot fi inlocuite unele prin altele in executarea unei obligatii.

3.2.Bunurile nefungibile sunt acele bunuri care nu pot fi inlocuite unele cu altele datorita trasaturilor lor specifice.

Trebuie sa retinem ca acest caracter de fungibil sau nefungibil nu este dat numai de natura bunului, ci chiar si de vointa partilor, in sensul ca vointa partilor poate trasnforma un bun fungibil intr-un bun nefungibil. Importanta acestei clasificari vizeaza executarea bunului, daca bunurile sunt fungibile se considera executata obligatia in momentul predarii si unui alt bun insa cu aceleasi specificatii, iar daca este un bun nefungibil se considera obligatia executata doar daca se restituie acel bun.

4.Dupa cum isi pierd sau nu substanta la prima folosire sunt bunuri :

a)      consumptibile – ceea ce inseamna ca la prima lor folosire se va folosi din substanta bunului (bani, alimente, benzina)

b)      neconsumptibile – acel bun care poate fi folosit in mod repetat fara sa fie necesar consumarea substantei (terenurile, masinile, cladirile)

5.Dupa cum produc sau nu fructe sunt bunuri :

a)      bunuri furgifere – in mod periodic si fara consumarea substantei lor, dau nastere altor bunuri numite fructe

b)      bunuri nefrugifere – sunt bunuri care nu au insusirea de a da nastere altor prude, in mod peridioc si fara consumarea substantei lor.

Art 548. din NCC ne prezinta 3 categorii de fructe :

 1. fructe naturale – produse fara interventia omului, pe care pamantul le produce de la sine (ciuperi, fructe de padure)
 2. fructe industriale – sunt produse cu ajutorul omului, recolta de orice fel.
 3. fructe civile – veniturile rezultate din folosirea bunului de catre o alta persoana in virtutea unui act juridic. (chiriile,arenda)

Importanta acestei clasificari se face remarcata atunci cand apare un litigiu intre proprietar si posesor cu privire la un anumit bun, posesorul cu buna credinta trebuie sa restituie bunul dar nu si fructele, pe cand, posesorul de rea credinta trebuie sa restituie si bunul dar si fructele.

6.Dupa calitatea bunurilor de a pute afi sau nu impartite, fara sa isi schimbe destinatia :

a)      bunuri divizibile – pot fi impartite in natura fara sa isi modifice destinatia

b)      bunuri indivizibile – nu pot fi impartite fara sa imi modifice destinatia economica

Importanta : daca bunul este divizibil va fi impartit intre coproprietari potrivit cotei parti a fiecaruia. Daca bunul este indivizibil, se atribuie unuia dintre coproprietari obligatia de a plati o sulta celuilalt, fie bunul este vandut la licitatie si pretul se imparte intre coproprietari.

7.In functie de corelatia dintre ele exista bunuri :

a)      bunuri principale – pot fi folosite in mod independet

b)      bunuri accesorii – acel bun care a fost destinat, in mod stabil si exclusiv, intrebunintarii economice a altui bun.

 

Importanta este ca intr-un act juridic soarta accesoriului urmeaza soarta principalului.

8.Dupa individualizarea bunurilor

a)      individual determinate /certe/specie – trasaturi specifice

b)      generic determinate / de gen – trasaturi generale

Reclame

Un gând despre „Bunurile – Clasificare si Explicatii

 1. Pingback: Cateva concluzii dupa terminarea anului I. | Blog juridic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s