De Ce e Importanta Logica?

Este un discurs pe care l-am sustinut la un concurs de retorica organizat in cadrul UMK. Poate e util cuiva informatiile de pe aici.

 

DE CE E IMPORTANTA LOGICA ?

 

Onorat auditoriu, stimati colegi si apreciati profesori. Vreau intai si intai sa va multumesc pentru ca sunteti astazi aici intr-un numar atat de mare si, dupa cum ma priviti, imi dati incredere ca ma veti si asculta! (zambet!) Ma aflu acum  aici pentru a pune in discutie o problema din sistemul nostru de invatamant. O problema care, odata rezolvata, va aduce un beneficiu important, poate, foarte important, in sistemul nostru educational.

Doamnelor, domnilor, in fata domniilor voastre vreau sa sustin logica, logica, un fundamental obiect de studiu introdus dupa anii 90 in licee si universitati. E studiata logica, asa e, dar eu spun ca nu indeajuns! Probabil va puneti intrebari in sinea dvs, de ce trebuie mai mult studiata decat se se face acum, sau de ce ar trebui sa i se atribuie acestui obiect o mai mare importanta decat i se atribuie in prezent.

Ca elev, tin minte,  am fost atras in mod special de logica. Dar imi amintesc, incercat de-o parere de rau, ca orele de logica s-au facut doar in clasa a IX a, pentru un singur an, si atunci intr-un studiu sumar, doar cateva principii si cativa ganditori mai cunoscuti. Parerea aceasta de rau ma face acum sa va vorbesc, ca unul care cunoaste bine subiectul, ca unul care stie ce trebuie facut, ca unul care nu vorbeste  ca vreun senator sau deputat, de la un pupitru, de la un birou  care face presupuneri despre sistemul educational…

Cu ce se ocupa logica? Cu gandirea noastra justa, cu descoperirea legilor si regulilor a caror respectare este o conditie necesara pentru atingerea adevarului. Adevar, la care noi, viitori juristi,  tindem sa ajungem. Iar adevarul, nu este altceva decat o concordare dintre gandire si realitate.

Logica, stimat auditoriu,  este o disciplina indrumatoare. Trebuie spus din start ca nu e o stiinta, nu poate fi stiinta! E este  disciplina calauzitoare a altor stiinte, deci daca vom vorbi in termeni logici ea este un gen si nu o specie printre specii. De la ea a pornit stiinta. Altfel nu s-a putut! Orice inventie, gandire, inovatie, maxima sau cugetare s-a facut numai si numai cu ajutorul logicii. Samanta de idee care a rodit in mintea omului a continuat printr-un rationament logic neaparat.

Aceasta disciplina este atat de veche, incat putem spune ca ii gasim geneza odata cu aparitia oamenilor.

Evolutia logicii, intr-un mod categoric si vizibil, incepe odata cu Antichitatea. Si evident, incepe acolo unde multe lucruri isi au inceputul evolutiei lor si de care se leaga cu strasnicie, cum ar fi retorica sau gramatica. Vorbim despre Grecia Antica. Vorbim despre creatorul logicii Vorbim, doamnelor si domnilor, desigur, despre Aristotel.

Aristotel a fost primul care a gandit insasi gandirea. in mod explicit, si i-a descoperit legile; pentru ca logica este o gandire a gandirii. El a constat ca actul, de repliere a gandirii asupra ei insasi, actul de auto reflexie a gandirii este actul cel mai inalt al inteligentei prin care ea atinge insasi esenta realitatii. Acest act este chiar principiul ultim in conceptia lui Aristotel. De aici si o maxima a “A face logica inseamna a face un act intelectual aristotelic” – Anton Dumitru in Istoria logicii.

Am sa-mi permit sa va dau domniilor voastre, o problema de logica: Mergeti pe un drum; dupa multe ore de mers ajungeti la o rascruce de drumuri. O cale duce catre aspiratiile dvs, interioare iar celalata  va va duce catre pierzanie si suferinta pentru restul vietii. Intalniti doi frati gemeni ce stau chiar la intersectia celor doua drumuri. Din calatoria dvs, atat de lunga si obositoare, stiti despre cei doi ca unul spune mereu adevarul, iar celalat minte intotdeauna. Cert este ca ei stiu care este drumul dvs catre aspiratie si fericire, insa, dvs nu stiti care dintre ei spune adevarul si care minte. Aici intervine logica, ce intrebare puneti si caruia dintre ei ca sa aflati drumul pe care vreti sa mergeti. Logica te invata sa pui intrebarile corecte pentru a afla adevarul! Este necesar sa invatam sa film clari in argumentare. Logica este cea care ne ajuta sa fim clari in argumentare. Prin urmare, este imperios necesar sa invatam si sa studiem logica.

Vedeti, dumneavoastra, dupa ce ati auzit aceasta problema, creierul a inceput sa lucreze, iar cu cat ati studiat mai mult logica si sunteti antrenati in apanajul acestui soi de probleme, gasiti raspunsul mai repede. Mintea noastra a facut un proces de rationare, si vedeti, aceasta este doar un exemplu, mai relevant, insa trebuie sa realizati ca in realitate noi rezolvam zilnic astfel de probleme. Spre exemplu, ni se intampla mereu ca, atunci cand ajungem seara acasa, sa fim intampinati de intunericul incaperilor, neplacut, nu? (zambet!) Cu toate ca va cunoasteti casa la perfectie, aprindeti becul. De ce ? Pentru ca nu vedeti, iar mintea va sugereaza, dupa o masurare clara de lucruri  de genul  “e intuneric – nu vad – e posibil sa ma lovesc – aprind becul – pericolul de lovire a trecut. Asta e logica, dragi colegi, simplu, nu?

Daca e nevoie s-o mai spun, scoala are un rol foarte important in viata unui om. Daca o regula morala atrage atentia celor 7 ani de acasa, eu consider ca scoala se ocupa de restul formarii omului. Caracterul, intelectul si comportamentul se definitiveaza in perioada invatamantului. Si inca nu doar pentru aceasta! Fiecare dintre dvs. poate adauga aici ce i-a dat in plus fata de cele spuse, scoala. Eu as putea spune, ei, da, mie mi-a dat in plus logica.

Poate ca nu e potrivit sa sustin introducerea logicii in gimnaziu, atunci cand elevul nu are gandirea suficient de matura pentru studiul acesteia, insa si acolo se poate adapta aceasta disciplina,  si va fi un castig pentru un elev de clasa a VIII a sa intre la liceu ca un bagaj de cunostinte logice minimale;  insa mai potrivit este, cred eu, ca logica sa fie temeinic studiata in clasele a XI a si a XII a cand mintea tanarului este   mult mai bine pregatita sa primeasca astfel de informatii.

De asemenea, poate ca ar fi nedrept sa spun ca logica ar trebui studiata mai mult in detrimentul altei materii, dar haideti sa facem o usoara analiza. Licee vocationale avem ? Avem. De arte avem? Avem. De sport, de Muzica, de Teatru, de Teologie avem ? Avem! Dar de logica, de logica, zic,  avem ? N-avem. De ce ? De ce o disciplina atat de importanta e marginalizata si aproape ignorata ? Dragii mei, nu lasati sa ne scape ceva atat de valoros, e chiar sub ochii nostri si totusi nu ii vedem uriasul potential si reala valoare.

O ultima intrebare pusa sub semnul  logicii: dupa toata pledoaria  mea, gandirea domniilor voastre va indeamna la faptul logic al sustinerii doleantei mele? Intuitia, de data aceasta, imi spune ca da! (zambet!)

Va multumesc.

Reclame

3 gânduri despre „De Ce e Importanta Logica?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s