DECIZIA Nr.728 din 9 iulie 2012 referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea domnului Vasile Blaga din funcţia de preşedinte al Senatului

Buna ziua.

Va prezint aici, o tema pe care am avut-o pentru seminarul de drept constitutional. Nu mai este de actualitate, insa o impartasesc cu voi, poate are cineva nevoie.

Avem astfel DECIZIA Nr.728 din 9 iulie 2012 referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea domnului Vasile Blaga din funcţia de preşedinte al Senatului

La data de 3 iulie 2012, Domnul Vasile Blaga, in calitate de presedinte al Senatului, trimite o sesizare referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Senatului din data de 3 iulie 2012 privind revocarea sa din functia de Presedinte al Senatului. Sesizarea se inregistreaza la CCR la data de 7 iulie 2012.

La data de 6 iulie 2012, grupul parlamentar PDL din cadrul Senatului, in numar de 28 de senator, fac aceeasi sesizare la CCR, sesizare care se inregistreaza la CCR in data de 6 iulie 2012.

Obiectul sesizarii:il constituie Hotararea Senatului din data de 3 iulie 2012 privind revocarea domnului Vasile Blaga din functia de Presedinte al Senatului.

Motivarea sesizarilor:Hotararea contestata era neconstutionala prin raportarea la art 64 alin 5 din Constitutie, care stabileste ca birourile permanente si comisiile parlamentare se alcatuiesc potrivit configuratiei politice a fiecarei camere. Prin configuratia politica a fiecarei camere se intelege compunerea acestia rezultata din alegeri, pe baza proportiei pe care grupurile parlamentare o detin in totalul membrilor Camerei respective.
Se mai invoca in sesizare, argumentul ca solicitarea de revocare din functie a domnului Vasile Blaga, se putea face doar prin solicitarea grupului parlamentar care l-a propus, adica PDL.
Un alt argument il constituie faptul ca Parlamentul era in sesiune extraordinara, iar fara instiintarea domnului Vasile Blaga se convoaca Biroul Permanet al Senatului si astfel se incalca Regulamentul Senatului, Biroul Permanent al Senatului putand fi convocat doar de catre Presedintele Senatului sau de catre 5 membri ai grupului parlamentar.
Deasemenea, domnul Vasile Blaga, avea dreptul la libertatea de exprimare si aparare garantate de constitutie prin articolul 24 si 30.

CURTEA DECIDE

Pentru a solutiona acest caz se impun doua conditii si anume : prematuritatea sesizarii si competenta CCR de a se pronunta asupra hotararilor Senatului.

In data de 27 iunie 2012 se incearca o restrangere a competentei CCR prin modificarea art 27 din legea 47/1992. Pentru acest proces se da un termen de judecata pe 9 iulie 2012, astfel la data de 9 iulie trebuie intai sa se rezolve acest dosar dupa care sa se discute despre sesizarea domnului Vasile Blaga. Dosarul se solutioneaza prin hotararea ca CCR este competenta sa judece deciziile luate de senat.
Dar, Hotararea nr 24 din 3 iulie 2012 care priveste revocarea din functie de presedinte al Senatului, este un act juridic cu caracter individual si nu normativ, astfel CCR decide ca nu o privesc astfel de probleme de drept, ea nefiind un arbitru intre confilctele politice.
CCR nu se poate pronunta deoarece nu se incadreaza in sfera actelor parlamentare asupra careia Curtea se poate pronunta =>art 146 din Const.

CCR decide ca inadmisibila sesizarea de neconstitutionalitate referitoare la Hotararea Senatului din 3 iulie 2012 privind revocarea din functie a lui Vasile Blaga.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s